Waterontharder prijs voor 2024: alle informatie op rij

Last van kalkaanslag in uw huishoudtoestellen? Doucht u liever onder zacht water? Dan is een waterverzachter, ook waterontharder genoemd, een interessante optie. Waterontharders kunnen het water verzachten met een magnetisme, met zout of met een filter. Niet alle ontharders zijn geschikt om thuis te gebruiken. De meest gebruikte waterontharders in particuliere woningen zijn die met zout. Hier wordt het water gefilterd met harskorrels. Zij zetten magnesium en calcium om naar natriumionen. Daarom spreekt men vaak van ionenuitwisseling bij deze verzachters. Als de harscilinder verzadigd is, wordt deze gespoeld met zout water. Dat wordt regeneratie genoemd. Er moet dus altijd voldoende zout in het reservoir zitten. Er bestaan verschillende modellen van waterverzachters in heel wat toonaangevende merken. Wij loodsen u alvast door de vele informatie. Zo kan u gericht offertes opvragen om nadien de juiste waterverzachter te kiezen tegen een goede prijs.

Waarom is een waterontharder een goede investering?

Hard water kan voor heel wat overlast zorgen zoals kalkaanslag in uw huishoudapparaten en sanitair. Met een waterontharder is deze kalkaanslag verleden tijd waardoor uw huishoudapparaten die water verbruiken, langer zullen leven. Minder kalk in uw toestellen zorgt ook voor een veel lager energieverbruik van deze toestellen. Bij het poetsen zal u minder schoonmaakmiddelen nodig hebben en uw huid zal minder snel uitdrogen met zacht water. Om er financieel voordeel uit te halen, is het belangrijk dat u een goed overzicht hebt van het kostenplaatje van de aankoop en het onderhoud.

>> Vraag direct een gerichte offerte aan!

Waarom heeft de waterhardheid invloed op de prijs van een waterverzachter?

Naast de hoeveelheid water dat in de woning wordt verbruikt, speelt ook de hardheid van het water een rol bij de keuze van een waterverzachter. Bij een hoge hardheid van water, is het aan te raden om een sterk model te kiezen. Indien u bijvoorbeeld kiest voor een waterverzachter die met zout werkt, heeft de ionenwisselaar best een inhoud van zo’n 10 liter bij een waterhardheid van 11 dH. De installateur van de waterontharder kan perfect nagaan wat de hardheid van uw water is. Zo kan hij, rekening houdend met het waterverbruik op basis van de gezinssamenstelling, de meest geschikte waterverzachter voorstellen.


waterontharder prijs

Gemiddelde waterontharder prijs in 2024

Voor een gemiddeld waterverbruik in een gezin van 4 personen moet u rekenen op een prijs tussen de €750,- en €2.200,-. De prijs hangt af van verschillende factoren. Zo zijn er mechanische en elektronische modellen. Mechanische modellen zijn doorgaans goedkoper dan elektronische. Een mechanisch model is al te vinden voor €750,- terwijl u voor een elektronisch model al snel €1.000,- betaalt. Daarnaast speelt ook de capaciteit een rol. Hoe groter de capaciteit, hoe hoger de prijs zal zijn. Tot slot zijn er waterontharders met een enkel reservoir, simplex genoemd, en waterontharders met een dubbel reservoir, duplex. Een duplex is duurder dan een simplex. Zo start de prijs van een simplex gemiddeld aan €1.400, terwijl die van een duplex start aan €1.900,-. Wanneer u tot slot kiest voor een waterontharder met zoutblokken, betaalt u gemiddeld tussen de €1.800,- en €2.200,-.

Soort waterontharder Gemiddelde waterontharder prijs (*)
Waterverzachter met zout (mechanisch) €750 – €1.000
Waterverzachter met zout (elektronisch) €1.000 – €1.500
Simplex (enkel reservoir) €1.400 – €1.600
Duplex (dubbel reservoir) €1.600 – €1.900
Waterontharder met zoutblokken €1.800 – €2.200

(*) – gemiddelde waterverzachter prijs zonder BTW en inclusief plaatsing – er kunnen geen rechten aan de prijzen worden ontleend.

De prijs is afhankelijk van het soort waterverzachter

De prijs van een waterverzachter hangt af van het soort waterverzachter. Zo is een verzachter die werkt op zout vaak duurder dan andere modellen. Daarnaast speelt ook het volume een rol. Hoe groter de capaciteit, hoe hoger uiteraard de prijs. Het is echter niet altijd nodig om grote volumes te hebben. Dat hangt af van uw waterverbruik. Tot slot is er de sturing en de werking van waterontharders. Zo zijn er elektronische of mechanische waterverzachters. Lees meer over alle soorten waterontharders.

Mechanische waterontharders

Een mechanische waterontharder werkt op waterdruk. Hiermee vermijdt u elektriciteitskosten voor het verbruik. Ook zijn er weinig onderhoudskosten. De aankoopprijs ligt bovendien zo’n 20% lager dan de prijs van een elektronische variant. De regeneratie gebeurt tijds- of volumegestuurd. Dat wil zeggen dat er met zout gespoeld wordt na een bepaalde periode of wanneer een bepaald volume aan water is verbruikt. Een mechanische variant is erg interessant als u een regelmatig waterverbruik hebt. Een andere naam voor mechanische waterverzachter is hydraulische waterverzachter.

Elektronische waterontharders

Elektronische waterontharders worden elektronisch gestuurd waardoor u kan werken met verschillende tijdprogramma’s, het waterverbruik kan opvolgen, enz. U kan de waterverzachter dus aanpassen aan uw persoonlijk verbruik. Het grote voordeel hiervan is dat er geen onnodige spoelingen gebeuren en er dus minder water en zout worden verbruikt. U bespaart hier dus kosten. De aankoopprijs van een elektronische waterverzachter ligt wel wat hoger dan die van een mechanische. Wanneer er schade is, liggen de onderhoudskosten ook hoger. Deze extra kosten haalt u er op termijn zeker uit als u een onregelmatig of variabel waterverbruik hebt.

Waterverbruik van uw huishouden bepaalt de capaciteit van de waterontharder

Waterverzachters zijn er in verschillende volumes. Het spreekt voor zich dat u de capaciteit het best afstemt op de hoeveelheid water die in uw woning wordt verbruikt. Een te kleine waterontharder zal onnodig veel moeten gespoeld worden terwijl een te grote dan weer te veel zout zal verbruiken. Om niet onnodig water of zout te verbruiken, vraagt u best aan de installateur om een analyse te maken zodat de waterontharder is afgestemd op uw verbruik.

Enkele of dubbele cilinder

Er zijn waterontharders met een enkele of dubbele cilinder. Het voordeel aan een dubbele cilinder, oftewel twee reservoirs, is dat u ook water kan gebruiken wanneer de ontharder aan het regenereren is. Als uw waterverzachter maar een enkele cilinder heeft, of 1 reservoir, hebt u geen zacht wanneer tijdens het schoonmaken van de filter. Twee cilinders kunnen meer water filteren en zijn dus erg geschikt voor grotere huishoudens met een hoger waterverbruik. Het zorgt voor meer comfort, maar is zeker geen must. Voor een waterontharder met dubbele cilinder betaalt u vanzelfsprekend meer dan voor de variant met een enkele cilinder.

Extra’s

De waterverzachter prijs kan hoger oplopen wanneer u één of meer extra functies wenst. Zo zijn er verschillende soorten van harsfilters. Hoe meer hars er op de filter zit, hoe minder snel de waterontharder het moet reinigen. Hiermee bespaart u kosten voor het spoelen en voor het gebruik van onthardingszout. Daarnaast kan u kiezen voor een compact of duo model. Bij een compact model is de zoutopslag en de onthardingscilinder in één behuizing ondergebracht. Bij duo modellen zijn er twee aparte tanks. Dat maakt het soms makkelijker om de waterontharder in te bouwen.

Waar in huis wordt de waterontharder geplaatst?

Meestal wordt de waterontharder geplaatst op de plek waar het water de woning binnenkomt: de kelder of garage. Evengoed kan de installatie elders gebeuren wanneer u er bijvoorbeeld voor kiest om enkel in de badkamer of enkel in de keuken het water te ontharden. In dat geval kan een compact model voldoende zijn wat meteen ook handiger is om in een kleinere kast te installeren. Wanneer de waterverzachter bij de eerste waterleiding wordt geplaatst, is een groter model nodig gezien de hoeveelheid water dat gefilterd en verzacht moet worden.

watermeter kelder
Door het vergelijken van prijzen besparen onze klanten gemiddeld 30% op de totale kosten van een waterontharder t.o.v. iemand die geen prijsvergelijk doet.

U weet welke type waterontharder het wordt, waar op letten?

Zodra u weet welk type het best past in uw woning, zijn er nog een paar zaken waar u best rekening mee houdt. Zo blijft u goed zicht hebben op de werking en de kosten.

Let bij de prijs op het verbruik van elektriciteit

Gaat u voor een elektronisch model? Check dan hoeveel de waterverzachter precies verbruikt. U kan zelf de tijden van regeneratie instellen, dus u hebt dit deels zelf in de hand.

Regeneratie periode van de waterverzachter

Wanneer u een model met één cilinder koopt, hebt u geen zacht water tijdens de regeneratie. De filter kan immers dan niet werken. Check dus wanneer dit ongeveer gebeurt. Bij een model met dubbele cilinder hebt u dit probleem niet. Ook tijdens de regeneratie hebt u zacht water.

Let bij de prijs op de kosten voor het onderhoud

Een scherpe waterontharder prijs zegt niet alles. Het kan zijn dat u na de aankoop hoge onderhoudskosten moet betalen. Vraag dus ook zeker naar die tarieven alvorens u overgaat tot een aankoop. Een jaarlijkse onderhoudsbeurt is belangrijk om een efficiënte werking te garanderen. Tijdens het periodieke onderhoud worden storingen of defecten opgespoord en meteen ook verholpen om erger te voorkomen. Daarnaast wordt gekeken of er bacteriën aanwezig zijn, de waterhardheid gemeten, de waterontharder ontsmet, het zoutreservoir gereinigd en de installatie goed afgesteld . Reken op minstens €60,- voor een onderhoudsbeurt. Als er onderdelen moeten worden vervangen, liggen de kosten uiteraard veel hoger. U kan meteen ook zout en reinigingsmiddel bij de onderhoudsfirma kopen, maar dat is niet verplicht. U kan deze evengoed kopen in een doe-het-zelfzaak wat doorgaans goedkoper is. Vergeet ook niet dat u het zoutreservoir 1 à 2 keer per jaar moet bijvullen.

Wel of geen onderhoudscontract afsluiten?

Soms is het mogelijk om een onderhoudscontract af te sluiten bij de firma die uw waterverzachter installeert. In dat geval bent u gebonden aan dat bedrijf voor het verdere onderhoud van de verzachter. Voordeel is dat de aankoop en installatie dan vaak goedkoper is. Ook kan de garantieduur verlengd worden wanneer u een onderhoudscontract afsluit.

Woning ouder dan 10 jaar? Lager btw-tarief!

Is uw woning ouder dan 10 jaar? Dan kan u genieten van een lager btw-tarief. U betaalt dan 6% in plaats van 21%. Bijkomende voorwaarde is dat de waterverzachter wordt geïnstalleerd door een vakman. Als u zelf zorgt voor de installatie, betaalt u 21% btw, zelfs als u woning ouder is dan 10 jaar. Lees alle informatie op de website van www.vlaanderen.be.

Zelf plaatsen of de plaatsing uitbesteden?

U bespaart op arbeidskosten als u een waterontharder zelf installeert. Weet echter dat een installatie maar een uurtje of twee duurt, dus die kost is misschien niet de moeite om te laten vallen. Zeker niet omdat er wel wat risico’s zijn wanneer u het heft in eigen handen neemt. De installatie vraagt de nodige kennis en expertise om een foute aansluiting te vermijden. Wanneer u de installatie zelf doet, hebt u geen garantie wanneer er defecten of lekkages zijn door een foute plaatsing. Ook moet u zelf instaan voor het periodieke onderhoud aangezien installateurs niet snel het onderhoud doen voor waterontharders die ze niet zelf hebben geplaatst. Het voordeel van een installateur is ook dat u advies op maat krijgt. Hij bekijkt welk toestel het best past bij uw budget, uw waterverbruik, enz.

De prijzen voor waterontharders verschillen per merk/leverancier

In de wereld van de waterverzachters zijn er heel wat toonaangevende spelers. Heel wat merken bieden goede producten aan. We sommen er enkele voor u op, al zijn er naast ondergenoemde zeker nog het te vermelden waard.


waterverzachter prijs

Van Marcke

Van Marcke is een erg groot Belgisch bedrijf dat vooral gekend is voor kwalitatieve sanitaire producten. Vanuit deze expertise bieden zij ook twee modellen van waterontharders aan. Van Marcke verdeelt enkel deze modellen en produceert ze dus zelf niet. Wel bieden ze onderhoud aan nadat ze de waterontharder hebben geïnstalleerd. De waterontharders van Van Marcke zijn compact en elektronisch gestuurd. Er is een mini en een maximodel met prijzen tussen de €1.800,- en €2.000,-. Daarnaast hebben zij ook ontijzeraars in hun aanbod. Deze waterfilters halen ijzer uit het water, wat vooral handig is wanneer u ijzerhoudend putwater gebruikt.

Bayard

Het Belgische Bayard was een pionier in de wereld van het zachte water en is ondertussen uitgegroeid tot een wereldspeler. Het is een toonaangevend merk dat zelf veel onderzoek voert om de doorgedreven expertise op te bouwen. De waterontharders van Bayard zijn gekend om hun redelijk laag water- en zoutverbruik. Daarnaast zijn ze ook erg milieuvriendelijk. Bayard biedt mechanische waterverzachters aan in verschillende modellen zoals de Tenero, Minima, Morava of Onega. De prijs is afhankelijk van het model, de capaciteit, enz. Voor een Onega betaalt u gemiddeld €1.700,- à €2.000,-. Bayard geeft tot wel 15 jaar garantie op haar producten. U kan er niet enkel terecht voor de installatie en montage van waterverzachters, maar ook voor wateranalyse en het onderhoud van de waterontharder na de installatie.

Minimax

Minimax is de merknaam voor waterontharders van het Engels-Belgische bedrijf Halutec, een pionier in het verzachten van water. Halutec was één van de eerste die een waterontharder ontwikkelde die de hardheid van het water kon meten zodat het regeneratieproces op het goede moment kan starten. Zo kan er op zout en spoelwater worden bespaard. De Minimax kan hard water dat schadelijk is voor de gezondheid omzetten in zacht en gezond water. Het is een ontharder op zout waarbij kleine harsmoleculen kalk uit het water filteren. Er vindt een ionenuitwisseling plaats. Het unieke aan de Minimax is dat ze niet één maar twee onthardingstanks, oftewel een dubbele cilinder, heeft. Gemiddeld betaalt u zo’n €1.500,- à €2.500,- voor een Minimax-waterverzachter.

Delta

Delta is een Belgisch merk dat mechanische waterverzachters aanbiedt. Het grote voordeel van deze verzachters is dat ze erg compact zijn. U kan ze makkelijk wegwerken in een kast. De ontharders zijn geschikt voor kleine zoutblokken. Daarnaast zijn ze eenvoudig aan te vullen. Delta heeft een ruim aanbod aan waterontharders waaronder Garona, Onega, Isera of Mosela. De prijzen liggen gemiddeld tussen de €1.150,- en €1.450,-.

Ecowater

Ecowater heeft verschillende waterontharders in de aanbieding. Voor elke gezinssituatie bieden zij een oplossing. Zo zijn er grote en kleine modellen en is er een assortiment aan specifieke modellen zoals Comfort of Evolution. Het grote voordeel van Ecowater is dat hun producten duurzaam zijn. Ook kan u ze programmeren zodat de waterverzachter volledig op maat van uw waterverbruik werkt. Prijzen starten al van €1.000,- à €2.000.

Aquagroup

Aquagroep is een leverancier van waterverzachters, ontijzeraars en andere waterbehandelingen. En dit al meer dan 30 jaar. Het grote succes van deze firma is hun onklopbare prijs/kwaliteit verhouding gecombineerd met een goede service. Aquagroep heeft, naast een uitgebreid aanbod voor particulieren, ook een breed gamma aan waterontharders voor industriële doeleinden. U vindt bij Aquagroep al een waterverzachter voor €700,-. Prijzen kunnen oplopen tot €1.500,-.

Waterverzachter merk/leverancier Gemiddelde waterontharder prijzen (*)
Van Marcke €1.800 – €2.200
Bayard (*) €1.700 – €2.000
Minimax €1.500 – €2.500
Delta €1.175 – €1.450
Ecowater €1.000 – €2.000
Aquagroup €700 – €1.500

(*) – gemiddelde waterontharder prijs zonder BTW en inclusief plaatsing – er kunnen geen rechten aan de prijzen worden ontleend.
(*) – richtprijzen voor model Onega

Prijsvergelijk van waterverzachters loont!

Van plan een waterverzachter aan te schaffen? Een goed idee. Wees echter niet te impulsief, maar vraag eerst meerdere offertes op. Zo bent u zeker van een goede prijs voor de waterontharder die het best in uw thuissituatie past. Zorg dat de offerte gedetailleerd is opgesteld zodat u achteraf niet voor onvoorziene kosten komt te staan. Zo kan u de prijzen ook beter met elkaar vergelijken. Vraag alvast hier geheel vrijblijvend meerdere offertes aan.

>> Vergelijk de prijzen voor een waterontkalker!