Beste waterontharder kiezen

Wat is nu de beste waterontharder? Er bestaan heel wat soorten en merken in waterontharders. Wat moet u nu precies kiezen? Om dat te bepalen, moet u een aantal zaken bevragen, zoals de waterhardheid in uw gemeente en het waterverbruik in uw gezin. Afhankelijk van het type kan u veel of weinig water verzachten en dit op vaste tijdstippen of alleen wanneer het nodig is. Eerst sommen we nog kort even de voordelen van een waterontharder op.

>> Vergelijk de prijzen voor een waterontkalker!

Waterverzachters – de belangrijkste voordelen

Het gebruik van een waterontharder biedt heel wat voordelen als het water in uw regio hard is. Zo zal er veel minder kalkaanslag zijn in de leidingen waardoor huishoudapparaten beter werken en er ook minder schoongemaakt moet worden.

Minder kalkaanslag op apparaten en op servies

Huishoudapparaten die water verbruiken kunnen tot wel 30% langer meegaan als het water zacht is. Bovendien zal uw energieverbruik dalen omdat er geen kalk meer aan de elementen van de apparaten zal hechten. U kan hier tot wel 20% aan energiekosten mee winnen. Tassen zullen geen of minder theeaanslag vertonen. Die wordt immers grotendeels door kalk veroorzaakt. Uw kledij en ander textiel zal zachter aanvoelen, minder dof worden en zelfs minder snel slijten. De aanslag van muren in de badkamer is eveneens verleden tijd. En uw ramen zal u volledig zonder strepen kunnen poetsen.


waterontharder voordelen

Minder wasproducten en schoonmaakmiddelen nodig

Minder kalkaanslag betekent minder schoonmaken. Gedaan om steeds weer die vlekken weg te poetsen. Ook voor uw was zal u minder product nodig hebben om alles weer schoon te krijgen.

Beter voor het milieu

Omdat u minder schoonmaakmiddelen nodig hebt, draagt u met een waterontharder ook op ecologisch vlak uw steentje bij. U spoelt veel minder zeepproducten weg. Ook het feit dat uw apparaten langer mee gaan en minder verbruiken, is goed voor het milieu. Bovendien stoot u minder CO2 uit.

Beter voor huid en haar

Als u onder de douche gaat, zal u het verschil snel merken met zacht water. Uw haar is zachter en glanst meer. Uw huid voelt minder droog aan na het douchen of baden. Symptomen van huidproblemen zullen verminderen.


beste waterontharder

Tips om de beste waterontharder te kiezen

Nu u weet waarom het aanschaffen van een waterontharder de juiste keuze is gaan we door met het geven van enkele tips. Aan de hand van de waterhardheid, capaciteit, verbruik, aansturing, modeltype, onderhoud en prijs kunt u er achter komen welke model en merk waterontharder voor uw huis het beste is.

Waterhardheid bepalen

U doet er goed aan om op voorhand de hardheid van het water in uw gemeente op te vragen. Dit kan online of bij de waterleidingmaatschappij. Door de lokale waterhardheid te kennen, weet u precies welk type van waterontharder u nodig heeft. U heeft dan een idee hoeveel zout u nodig hebt om een liter kalkhoudend water te filteren. De machine kan dan op maat worden afgesteld op het water.

Het kraanwater in Vlaanderen is immers niet overal te hard. Alleen als dat wel het geval is, is de aankoop van een waterverzachter zinvol. Bovendien zijn er waterbedrijven die zelf zorgen voor een beperkte ontharding van het water alvorens het in uw woning binnen komt.

Capaciteit van de waterverzachter

Ga na welke capaciteit u nodig hebt om uw huishouden te voorzien van zacht water. Hoeveel huishoudapparaten hebt u die water nodig hebben? En hoeveel bewoners telt het huishouden? Hoe meer mensen in huis, hoe groter de waterontharder moet zijn. De capaciteit van een waterontharder wordt in liters uitgedrukt.

Door het vergelijken van prijzen besparen onze klanten gemiddeld 30% op de totale kosten van een waterontharder t.o.v. iemand die geen prijsvergelijk doet.

Verbruik van de waterontharder

Niet elk huishouden verbruikt evenveel water en zal dus de waterontharder even vaak nodig hebben. Indien uw verbruik hoog ligt, is het belangrijk dat u een machine hebt die genoeg water kan behandelen. Bij een laag waterverbruik is een kleine waterontharder voldoende. Zo verzacht u niet meer water dan nodig. Grotere waterverzachters zijn uiteraard duurder in aankoop. Ook gebruiken ze meer zout. U kan op voorhand berekenen hoeveel en welke apparaten er gebruik zullen maken van zacht water en hoeveel liter verbruikt wordt. Op basis daarvan kan u dan bepalen welke inhoud de onthardingscilinder van de waterontharder moet hebben. Zo bent u zeker dat u altijd zacht water hebt, maar dat er tegelijkertijd niet te veel water wordt behandeld.

Soorten aansturing

Een elektrische waterontharder is makkelijker te bedienen dan een mechanisch. Zij hebben enkel een tijdsschakelaar die u zo kan instellen dat hij filtert als u water gebruikt. Uiteraard hebt u voor dit type elektriciteit nodig. Nadeel is dat een elektrische waterverzachter ook zal filteren als u een paar dagen van huis bent. De ontharder kijkt immers niet naar het watergebruik. Een mechanische waterverzachter heeft meerdere instelmogelijkheden. Zo kan u de Dh-waarde van het water instellen en monitort hij het watergebruik. Een mechanische ontharder werkt op vraag en doet alles automatisch. De machine is dus ook duurder, maar verbruikt geen stroom.

Bekijk ook eens ons artikel: soorten waterontharders

Enkele of dubbele cilinder

U moet een keuze maken tussen een enkele of dubbele cilinder. Bij een waterontharder met een enkele cilinder hebt u tijdens het schoonmaken van de filter geen zacht water. Bij een dubbele cilinder hebt u altijd zacht water, ook als de machine aan het degenereren is. Ook kan een machine met dubbele cilinder meer water filteren. Voor een huishouden met een hoog waterverbruik is dit zeker aan te raden. Het verschil in prijs is gemiddeld zo’n €400,-.

Heeft de beste waterontharder een onderhoudscontract afsluiten?

Als u een waterontharder laat installeren, zit daar meestal ook meteen een onderhoudscontract bij. Vraag dus zeker ook deze prijzen op alvorens u overgaat tot een aankoop. Bij een onderhoud wordt het water getest op de waterhardheid en bacteriën. De installateur zal bepaalde onderdelen reinigen en ontvetten en indien nodig vervangen. Het zou wordt bijgevuld en instellingen kunnen worden bijgesteld. Het is aan te raden om elk jaar een onderhoud te laten doen zodat de waterontharder lang mee kan gaan.

Welke prijs verwachten voor een waterontharder?

De prijs van een waterontharder ligt gemiddeld tussen de €750,- en €3.000,- voor de aankoop van de machine. Een mechanische waterontharder is doorgaans goedkoper dan een elektronische. De aankoopprijs is het grootste stuk van de totaalprijs waardoor u er goed aan doet om verschillende soorten waterontharders, merken en bedrijven te vergelijken. Naast materiaalkosten, komen er nog kosten bij. U moet de ontharder immers laten installeren, wat doorgaans zo’n €200,- kost.

Meer informatie over wat een waterontharder kost? Lees meer over de waterontharder prijs.

Daarnaast vraagt een waterverzachter onderhoud. Een onderhoud kost gemiddeld €100,- à €150,- per keer. Voor een watertest betaalt u gemiddeld €10,- per stuk. Het reinigingszout kost ongeveer €12,50 per 25 kilogram. Een waterontharder met elektronische filterreiniging heeft veel zout nodig, terwijl één met mechanische filterreiniging amper zout gebruikt. De elektronische waterverzachter heeft een laag verbruik van elektriciteit. Een mechanische verbruikt uiteraard geen stroom.

Vergelijk prijzen van waterontharders

Als het goed is heeft u nu een beter idee aan welke voorwaarden een waterontharder moet voldoen om voor u de beste waterontharder te zijn. Via onze offerteservice kunt u geheel vrijblijvend in contact komen met firma’s die waterontharders verkopen en installeren. Na de offerteaanvraag ontvangt u meerdere prijsvoorstellen aan de hand van de informatie die u ingeeft.