Soorten waterontharders

Water kan hard of zacht zijn. De waterhardheid verschilt van regio tot regio. Hard water bevat veel kalk en metalen wat wasgoed of vochtige ruimtes kan beschadigen. Met een waterontharder zuivert u het water van kalk waardoor uw water zacht wordt. Er bestaan echter verschillende soorten waterontharders. Welk type u best kiest, hangt af van verschillende factoren. Hieronder vindt u alvast heel wat informatie per soort waterontharder. Hoe werken ze, wat kosten ze, enz.

Magnetische waterontharder

Er zouden magneten zijn die de kalkaanslag in uw leidingen verminderen. Magnetische velden zouden ervoor zorgen dat calcium en magnesium niet kristalliseren. Het is een goedkopere variant van een professionele waterontharder (bijvoorbeeld met zout). Het is echter niet wetenschappelijk bewezen dat een magnetische waterontharder zijn nut effectief bewijst. De resultaten zouden alleszins niet hetzelfde zijn.

Waterontharder met filter

Deze waterontharder haalt bepaalde stoffen zoals calcium en magnesium uit het water met een filter. Er zijn verschillende soorten filters. De meest bekende zijn de koolstoffilter, sedimentfilter en osmosefilter. De koolstoffilter haalt geur-, smaak- en giftige stoffen uit het water, terwijl een sedimentfilter vuile delen uit het water haalt. Denk aan stukjes metaal van de leidingen of kleine stukjes zand. Een osmosefilter haalt alles uit het water, inclusief de mineralen. Het water gaat door een reeks fijne membranen waarbij zowat alle opgeloste stoffen uit het water worden gefilterd. Een osmosefilter zorgt dus voor het meest pure water, maar is wel vrij duur in onderhoud. Lees meer over waterfilters die gebruik maken van omgekeerde osmose.

Het voordeel van een waterfilter is dat deze gewoon kan worden aangesloten op een waterkan. Deze kan u gemakkelijk meenemen, bijvoorbeeld als u met vakantie gaat. Dit soort kan is al te verkrijgen vanaf €30,-. Ook kan u de filter op de leiding zelf aansluiten. Wel dient u regelmatig de filter te vernieuwen waardoor op termijn de kosten kunnen oplopen. Voor vier filters betaalt u al snel €20,-. Ook is het geen milieuvriendelijke oplossingen aangezien u de filters niet kan reinigen.

Waterverzachter met zout

Bij een waterverzachter met zout wordt het water onthard aan de hand van degeneratiezout, ook wel onthardingszout genoemd. Dit zout bestaat uit zoutkorrels of -tabletten die samengeperst zijn met een hoog zuiverheidsgehalte. Op die manier kunnen er geen verstoppingen ontstaan. Er zijn verschillende soorten waterontharders die op basis van zout werken, namelijk een simplex of een duplex. Beiden hebben het voordeel dat u ze eender waar in huis kan plaatsen waardoor u overal in huis over zacht water beschikt. Ook zijn ze makkelijk in onderhoud.


soorten waterontharders

Simplex

Een simplex waterontharder werkt volgens het principe van ionenuitwisseling om het water te verzachten. Bij een simplex is er één cilinder, een duplex heeft er twee. Daardoor is een simplex goedkoper. Nadeel is wel dat de ionenwisselaar niet kan ontharden terwijl de regeneratie bezig is. Om te voorkomen dat u op dat moment zonder water komt te zitten, wordt er meestal een bypass ingebouwd. Het harde leidingwater kan dan tijdelijk langs de waterontharder rechtstreeks naar de kraan stromen. Een andere optie is een timer en reservetank inbouwen waarbij het regeneratieproces wordt uitgesteld tot een moment waarop u weinig of geen water gebruikt.

Duplex

Net als een simplex waterontharder onthardt een duplex water volgens het principe van ionenuitwisseling. Een duplex heeft twee cilinders waardoor het regeneratieproces tegelijkertijd kan plaatsvinden met het ontharden. Eén cilinder bevat kunstharskorrels die de kalk uit het water onttrekt. Nadien wordt natrium uit de tweede cilinder toegevoegd. Die tweede cilinder bevat het regeneratiewater die de korrels uit de eerste cilinder spoelen als deze verzadigd zijn. Hiermee garandeert een duplex dat er altijd zacht water uit uw kranen komt zonder onnodig water of zout te verspillen door vroegtijdige regeneratie. Een duplex is daardoor duurder in aankoop dan een simplex. De mate van ontharden kan u zelf instellen. Indien u echter een groot gezin heeft, kan deze waterontharder groot uitvallen waardoor deze niet meer zomaar eender waar te plaatsen is.

Zout: tabletten of korrels

Regeneratiezout is te verkrijgen in verschillende samenstellingen. Ingedampt zout, dat bijna volledig uit natriumchloride bestaat, zijn er in de vorm van tabletten. Ze bewaren hun vorm tot het einde waardoor het water kan blijven circuleren zonder dat er een pap van zout ontstaat. Dat voorkomt schade of vuilophoping. Een ander type is zeezout. Dat is verdampt zeewater wat in kristalvorm of kogelvorm wordt verkocht. Het bevat zo’n 85% natriumchloride. Tot slot is er rotszout, een natuurlijk mineraal dat wordt ontgonnen uit de bodem. Het bevat calcium sulfaat en zo’n 99% natriumchloride. Rotszout kan wel sneller aankoeken waardoor u de ontkalker sneller moet reinigen. De prijs van regeneratiezout voor een waterverzachter varieert tussen de €20,- à €25,- voor een zak van 25 kg.

Door het vergelijken van prijzen besparen onze klanten gemiddeld 30% op de totale kosten van een waterontharder t.o.v. iemand die geen prijsvergelijk doet.

Waterontharder met PIA-technologie

De waterontharder van de toekomst is diegene die met PIA-technologie werkt. PIA staat voor Pulsed Ion Activation. Het water stroomt door een snel wisselend en pulserend veld waardoor calcium en magnesium geen kalk meer kunnen vormen. Mineralen krijgen een microscopisch kleine kristalstructuur waardoor ze zich niet meer kunnen vasthechten aan de wand van de leiding of huishoudelijke apparaten.

Kiest u voor mechanisch of elektronisch?

Een waterontharder kan mechanisch of elektronisch werken. Een mechanische waterontharder werkt op waterdruk waardoor u bespaart op elektriciteitskosten. Dit stroomloos model wordt ook wel hydraulische waterontharder genoemd. Het werkt tijd- of volume gestuurd: na een bepaalde periode of nadat een bepaalde hoeveelheid water is verbruikt, gebeurt er een spoeling met zout. Mechanische modellen zijn al te verkrijgen vanaf €700,-. U heeft weinig onderhoudskosten.

Een elektronische waterverzachter is duurder. Dit type wordt elektrisch aangestuurd waardoor een ‘slimme’ besturing mogelijk is. U kan werken met verschillende tijdprogramma’s of diverse opvolgingen van het waterverbruik zodat de waterverzachter op maat van uw verbruik werkt. Voordeel is dat er geen onnodige spoelingen gebeuren wat u zal voelen in uw portemonnee. Wel is de waterverzachter zelf iets duurder dan een mechanisch model. Prijzen starten vanaf €900,- en bij schade zal u hogere onderhoudskosten hebben. Indien u een variabel waterverbruik hebt, omdat u bijvoorbeeld vaak weg bent, is een elektrische waterverzachter echter aan te raden. De hogere prijs zal u er snel uithalen. Sowieso biedt een duplex meer comfort.

Professioneel of industrieel gebruik?

Wenst u een waterontharder voor uw bedrijf of organisatie? Dan is een industriële waterontharder geschikt. Deze zijn speciaal ontwikkeld voor grootverbruikers zoals kantoren, horecazaken, een carwash, scholen, ziekenhuizen, openbare gebouwen, enz. Industriële waterontharders hebben grote harscilinders van 40 liter of meer. Ze kunnen dus veel meer onthard water leveren dan een huishoudelijke waterontharder.

Welke soort waterontharder werkt het beste?

Welk soort waterontharder voor u het beste werkt, hangt af van meerdere factoren. Indien u een waterverzachter voor huishoudelijk gebruik wil, is een simplex of duplex met een inhoud van 30 liter een optie. Ze worden meestal achter of naast de watermeter aangesloten. Wenst u gefilterd water bij de maaltijd, maar is dat niet nodig bij het douchen of voor de was? Dan zijn filters voor waterkan aan te raden. De goedkopere magnetische waterontharders hebben niet hetzelfde resultaat als waterontharders met filter of zout. Sowieso is hun effectiviteit niet bewezen. Wanneer u het water in een groter gebouw wil ontharden, zoals in een winkel of school, moet u overstappen naar de industriële modellen. Ze hebben dezelfde werking als huiselijke modellen, maar beschikken over een grotere capaciteit en werken doorgaans een pak sneller. Lees meer over de plaatsing van een waterontharder bij de Watergroep.

Meer tips en informatie om de beste waterontharder te kiezen? Lees: Beste waterverzachter

Gemiddelde prijzen voor diverse soorten waterontharders

Soorten waterontharders Richtprijzen
Mechanisch €750,- tot €1.000,-
Elektronisch €1.000,- tot €1.500,-
Simplex (enkel reservoir) €1.400,- tot €1.600,-
Duplex (dubbel reservoir) €1.600,- tot €1.900,-
Waterontharder met zoutblokken €1.800,- tot €2.200,-

Bespaar op de prijs door offertes te vergelijken

Nood aan een waterontharder? Vraag dan eerst meerdere offertes op. Zo kan u de prijzen vergelijken voor datgene wat u wenst. Hier kan u alvast geheel vrijblijvend offertes opvragen bij firma’s in uw regio.

>> Vergelijk de prijzen voor een waterontkalker!