Waterontharder in Zandhoven

Denkt u na om een waterontharder in Zandhoven te laten plaatsen? Verstandig als u thuis wel eens last heeft van kalkaanslag. Dit komt omdat het water dat uit uw kraan stroomt, hard water is. Dat wil zeggen dat het een bepaalde hoeveelheid opgeloste stoffen zoals magnesium en calcium (kalk) bevat. Wanneer er veel water stroomt door eenzelfde een toestel, laat dit na een tijdje een aanslag na. Denk maar aan de witte kalkvorming in uw wasmachine of koffiezet. Een waterontharder, ook wel waterverzachter of waterontkalker genoemd, biedt de oplossing. Dit apparaat zet hard water om in zacht water. Gedaan met altijd ontkalken.

Overzicht van de informatie op deze pagina

Geld besparen door offertes te vergelijken? Het kan!

Wij hebben aan deze website een offertesysteem gekoppeld zodat u geheel gratis en vrijblijvend offertes kan vergelijken. Wanneer u uw gegevens en opdracht invoert in het offerteformulier kunt u in contact komen met meerdere installateurs uit Zandhoven. Het voordeel van het vergelijken van prijzen is duidelijk: door te vergelijken krijgt u marktinzicht en een goed beeld van wat een waterontharder u gaat kosten. Kijk ook goed naar de prijs voor installatie en eventuele andere bijkomende kosten. Onze offertedienst is vrijblijvend en verplicht u dus tot niets.

Door het vergelijken van prijzen besparen onze klanten gemiddeld 30% op de totale kosten van een waterontharder t.o.v. iemand die geen prijsvergelijk doet.

Voordelen van een waterontharder


Er zijn heel wat voordelen verbonden aan een waterontharder.

 • Uw elektrische toestellen gaan langer mee doordat er geen kalk is die ze aantast.
 • Minder energieverbruik. Zonder kalkaanslag kunnen de warmte-elementen van uw wasmachine, boiler of waterkoker optimaal werken.
 • Minder verbruik van detergenten tijdens het schoonmaken. Dit is bovendien ook goed voor uw gezondheid en die van het milieu. Detergenten om te ontkalken zijn vaak erg agressieve schoonmaakmiddelen.
 • Minder poetsen in het algemeen. De tegels en kranen van uw douche blijven glanzen omdat er geen kalkaanslag op komt.


waterontkalker Zandhoven
 • Het is beter voor uw wasgoed. Kalk in het water zorgt ervoor dat kleuren sneller vervagen en uw handdoeken ruwer worden.
 • Het is goed voor uw haar en huid omdat u minder zeepproducten moet gebruiken en het water niet te hard is.
 • Budgetvriendelijk. De investering van een waterontharder betaalt zich terug omdat huishoudapparaten zoals een espressomachine, wasmachine, vaatwasmachine en dergelijke langer meegaan.

Zijn er ook nadelen?

Een waterverzachter heeft ook nadelen.

 • Een toestel kopen is duur. Reken op een prijs van minimaal €1.000,-.
 • Eens per jaar moet u het toestel laten onderhouden. Dit is belangrijk omwille van de veiligheid.
 • Een rioolaansluiting of afvoer is noodzakelijk.
 • Neemt ruimte in beslag.
 • U moet regelmatig het regeneratiezout bijvullen zodat de ontkalker optimaal werkt.
 • Een waterontkalker werkt bijna geruisloos. Enkel tijdens het regenereren zal u het toestel aan het werk horen. Dit gebeurt eens in de vier tot acht dagen en is goed hoorbaar (afhankelijk van het type dat u wil kopen).

Waterhardheid van belang bij keuze waterontharder?

Veel mensen in Zandhoven kiezen voor een waterverzachter omwille van de voordelen. Maar wanneer gaat u het best voor de aanschaf ervan?

Een waterontharder is vooral nuttig wanneer het leidingwater hard tot zeer hard is. De term waterhardheid gaat dan over de hoeveel magnesium- en calciumzouten in uw kraanwater. Dit wordt meestal uitgedrukt in Franse graden (°F), soms ook in Duitse graden (°D). Men spreekt over hard water wanneer het gaat over een waterhardheid van 30°F – 45°F of hoger. In regio’s waar het water hoog in Franse graden is, zal het harde water kalkaanslag achterlaten. In gebieden met middelhard water (15-30°F) kunnen er zich ook problemen voordoen, maar deze treden minder snel op. Afhankelijk van de waterhardheid van uw leidingwater, kan u best een toestel kopen.

Hardheid in 5 categorieën

Hardheid Franse graden Duitse graden
Zeer zacht 0-7 °F 0-4 °D
Zacht 7-15 °F 4-8 °D
Middelhard 15-30 °F 8-17 °D
Hard 30-45 °F 17-25 °D
Zeer hard >45 °F >25 °D

waterhardheid vlaanderen

Hoe werkt een waterontharder?

In een waterontharder wordt hard leidingwater door een cilindervormige ionenwisselaar geleid. In deze cilinder bevinden zich kunsthars korreltjes waaraan de kalk en magnesium blijven ‘kleven’. Doordat het water er door stroomt, wordt alle kalk en magnesium er dus uitgehaald. Het resultaat is zachter water. Na enkele dagen zijn de kunsthars korreltjes verzadigd en is het tijd om ze te ontdoen van de stoffen. Dat schoonmaken noemt men regenereren. U kan aan de ionenwisselaar zien wanneer de waterontharder dit doet. Het gaat dus volledig automatisch. U moet zelf niets doen voor het regenereren.

Gevolgen van hard water

Hard water is niet rechtstreeks schadelijk voor de gezondheid, maar het brengt wel andere nadelen met zich mee.

 • Het tast uw huishoudelijke apparaten aan. Er zijn namelijk heel wat toestellen waar water doorheen stroomt. Denk aan uw koffiezetapparaat, waterkoker, vaatwasser, wasmachine en droger. Ook de kranen, verwarming en douche lijden onder ketelsteen in hard water.
 • Smaak. Uw water smaakt minder lekker.
 • Kalkaanslag. Niet enkel op de kranen, maar ook de glazen waaruit u drink, de ramen, tegels enzovoort.
 • Uw kleding slijt ervan. De kleuren vervagen en de stof verliest zijn zachtheid.
 • Kalk werkt isolerend. Wanneer het in uw verwarming zit, kan dit ervoor zorgen dat de warmte minder vlot doorheen uw huis in Zandhoven verspreid raakt. U moet meer stoken, wat u duurder uitkomt en nadelig is voor het milieu.
 • Indirect is uw rekening langer. De duurzaamheid van uw huishoudelijke toestellen gaat sneller achteruit, net zoals uw kleding. U gebruikt meer zeep en middelen om te ontkalken. Warmte-installaties en boilers werken niet optimaal.
waterverzachter Zandhoven
Waterontharder met zoutkorrels

Soorten waterontharders?

Er zijn verschillende soorten waterontharders op de markt te vinden die de waterhardheid verminderen. Het verschil zit hem in de uitvoering. Het werkingsprincipe is quasi altijd hetzelfde. Voor een woning volstaat een huishoudelijke waterverzachter. Dit is een toestel met een enkele harscilinder, of een duplex ontharder met twee cilinders.

Mechanische waterverzachters

Er zijn waterverzachters met twee verschillende soorten besturingssystemen: de elektrische en de mechanische. Een waterontharder van het laatste soort, werkt op basis van waterdruk. Dit brengt bepaalde eigenschappen met zich mee. Zo wordt het proces van regeneratie bepaald op basis van tijdsturing. Het systeem schakelt na een aantal uren over op het reinigingsproces. Er wordt geen rekening gehouden met waterverbruik. Dit kan leiden tot onnodige verspilling van water en zout. Een groot voordeel is echter de duurzaamheid van de onderdelen van het toestel. Het toestel gebruikt bovendien energie afkomstig van de waterdruk in de leidingen. U heeft geen extra stroomkosten.

Elektronische waterverzachters

De elektronische waterverzachter werkt op basis van stroom. De regeneratie gebeurt op basis van het volume. Wanneer er een bepaald waterverbruik wordt bereikt, zal het proces in gang schieten. Handig, want er zal geen overbodige reiniging plaatsvinden. En wanneer er veel water wordt verbruikt, zal de regeneratie niet lang op zich laten wachten. De elektronische optie is daarom efficiënter en zuiniger. De prijs ligt iets hoger dan die van een mechanische waterverzachter.

Heeft u geen zin meer om onnodig kalk te verwijderen in Zandhoven? Zegt u ja tegen een langere levensduur van uw apparaten en wilt u minder geld besteden?

Simplex of duplex?

Regeneratie is een belangrijk onderdeel van de waterontkalker. Afhankelijk van welk model en systeem u kiest, merkt u veel of weinig van dit reinigingsproces. Wanneer u een simplex, met een enkele harscilinder, gaat kopen, kan het zijn dat u tijdens de regeneratie geen zacht water krijgt. Deze zijn goedkoper dan de duplex toestellen, met dubbele harscilinder. In de meeste gevallen kan een huishouden prima werken met een enkele harscilinder. Al is dit afhankelijk van uw persoonlijk verbruik.

Compacte behuizing of losstaand model?

Er zijn drie belangrijke componenten: de ionenwisselaar, het zoutvat en de besturing van de ionenwisselaar die onder andere het regenereren begeleidt. U kan een compact model kopen. Hierbij zitten deze drie onderdelen in één vervat. Dit is handig en esthetisch mooier. Wanneer het toestel in het zicht staat, is dit dus de betere optie. Bij een losstaand model zijn de onderdelen los van elkaar.

Zoutkorrels of zoutblokken?

Tijdens het proces van regeneratie gebruikt het toestel zout. U kan ze in blokvorm en korrelvorm kopen. Wat u nodig heeft, is afhankelijk van het toestel. Al werken veel toestellen met beiden. Controleer de technische fiche van uw waterverzachter. Koop bovendien altijd regenereerzout (onthardingszout). Korrels hebben meestal een diameter tussen de 5 en 15mm. Zoutblokken zijn meestal log, 4 kilo per stuk. Het is gemakkelijker te verplaatsen maar wel duurder. Er is geen verschil in kwaliteit van het zout.

De prijs van een waterontharder in Zandhoven

De prijs van een waterontkalker is afhankelijk van verschillende elementen. Om te beginnen is het type toestel dat u wil kopen bepalend. Een mechanisch toestel is doorgaans goedkoper dan de elektronische versie. Daarnaast bepaalt ook de capaciteit de prijs. Het is belangrijk dat dit is afgesteld op uw verbruik. Uiteraard geldt de regel: hoe groter de capaciteit, hoe hoger de prijs.

Soort waterontharder Richtprijs
Mechanisch €750 – €1000
Elektronisch €1000 – €1500
Simplex (enkel reservoir) €1400 – €1600
Duplex (dubbel reservoir) €1600 – €1900
Waterontharder met zoutblokken €1800 – €2200

Denk ook aan deze kosten!

Sluit u meteen een onderhoudscontract af met het installatiebedrijf? Dit is een belangrijke vraag, want ook deze kosten dragen bij aan het totale prijskaartje van uw waterverzachter. Vergeet niet dat u altijd en bij verschillende dienstverleners uit Zandhoven offertes kan vragen. Ook de plaatsing bepaalt mee de prijs van het toestel.

Vergt een waterverzachter veel onderhoud?

Denkt u eraan een waterontharder te kopen? Dan vreest u wellicht veel onderhoud. Het klopt dat u het toestel best eens per jaar laat controleren – zo bespaart u uiteindelijk zelf veel kosten door eventuele mankementen te vermijden. U kan dit onderhoud uitbesteden of het zelf doen. Er moet gekeken worden of alle componenten nog werken en soms is het nodig het toestel te ontsmetten en eventuele zoutresten te verwijderen.

Waterontharder merken

Er zijn heel wat merken van waterontharders waaruit u kan kiezen. We zetten er enkelen op een rijtje. Deze merken worden vaak geplaatst in Zandhoven, al blijft het aan te raden om meerdere offertes op te vragen bij verschillende firma’s.

Bayard

Het Belgische Bayard biedt verschillende types van waterontharders aan, zowel voor huishoudelijk als industrieel gebruik. Het merk bestaat al enkele decennia en staat gekend voor kwaliteit die weinig water en zout verbruiken. Omdat Bayard vooral mechanische waterontharders maakt, is het ook een milieuvriendelijk merk. Meer info vind u hier.

Delta

Delta is een Belgische fabrikant die mechanische waterontharders produceert. Delta staat voor zuinigheid en ecologisch. Ze maken geen elektronische waterontharders. Ze zijn op die manier ontworpen dat ze weinig ruimte innemen. Heel wat van de Delta-modellen zijn makkelijk weg te werken in een kast. Meer informatie over Delta vindt u op hun website.

Ecowater

Ecowater maakt deel uit van The Marmon Group, wereldwijd de grootste fabrikant voor huishoudelijke waterverzachters. Het bedrijf biedt zowel waterontharders aan voor particulieren als bedrijven. Ze gaan er prat op dat ze de zuinigste modellen op de markt aanbieden. Kwaliteit in combinatie met budgetvriendelijkheid, dat zijn hun troeven. Lees er meer over op hun website.

Minimax

Minimax, het vroegere Halutec, is een Belgische firma, maar wijkt uit naar Engeland voor de productie van haar waterverzachters. Het was één van de eerste fabrikanten die waterontharders maakte met een ingebouwde meter. Zo is er hun bekende SensorSoft die exact berekent wanneer het regeneratieproces moet worden ingezet. Hiermee wordt spelwater en zout bespaard. Minimax maakt kleine, mechanische waterontharders, allemaal met twee cilinders. Duplexen dus. U leest er meer over op hun website.

Mooiwater

Mooiwater is een Nderlands bedrijf. Het heeft waterverzachters die al geschikt zijn voor huishoudens van één tot twee personen. Maar ook voor grotere huishoudens kan u kiezen voor Mooiwater. Er zijn verschillende types. Ze zijn duurzaam en gaan efficiënt om met zout en spoelwater. U kan er hier meer over lezen.

Van Marcke

Het meest gekende merk van waterontharders in België is ongetwijfeld Van Marcke. Zij bieden allerlei types aan. Van Marcke werd in 1939 opgericht en teert dus op een erg lange traditie. Het bedrijf biedt advies op maat en is, dankzij het grote netwerk van installateurs, erg snel in het leveren van uw product. Meer info vindt u hier.

Veelgestelde vragen over waterontharders

Zit u nog met enkele vragen? Lees dan zeker nog wat verder. Hieronder werden er alvast een aantal beantwoord.

Wat is het verschil tussen een kalkfilter en een waterontharder?

Een kalkfilter haalt kalk uit het water, terwijl een waterontharder het water aan de hand van een bepaald proces onthardt. Dit proces kan bijvoorbeeld verlopen via het principe van ionenuitwisseling. Dan spreken we van een waterontharder dat werkt met regeneratiezout. Filters dienen af en toe vervangen te worden, terwijl een ontharder onderhouden moet worden. Filters kunnen op een kan worden geplaatst die kan meegenomen worden. Een ontharder wordt geïnstalleerd op een vaste plek.


waterontharder installeren

Hoeveel zout gebruikt een waterontharder?

Gemiddeld verbruikt een waterontharder zo’n 100 kilogram zout per jaar. Dit is berekend op een gemiddeld huishouden dat bestaat uit vier personen. Zout wordt meestal in zakken van zo’n 25 kilogram aangekocht, hetzij in tabletten hetzij in korrels. Dat maakt dat u dus gemiddeld vier zaken per jaar moet aankopen, al kan dit natuurlijk afwijken rekening houdend met het aantal huisgenoten en het waterverbruik dat u heeft.

Wat is de terugverdientijd van een waterverzachter?

Het is niet eenvoudig om een vaste terugverdientijd te geven voor een waterverzachter. Er zijn immers heel wat factoren die een rol spelen. In eerste instantie speelt uiteraard de aankoopwaarde van de waterverzachter een rol. Afhankelijk van het type dat u kiest, kunnen prijzen uiteenlopen van €700,- tot wel €2.000,-. Verder zijn er de onderhoudskosten. Minimaal jaarlijks laat u de waterontharder best inspecteren. Dat kan met een onderhoudscontract. Reken zeker op €50,- à €75,- per onderhoudsbeurt. Het regeneratiezout moet u ook in rekening brengen. Reken op ongeveer €50,- per jaar.

Naast kosten, zijn er ook besparingen. Zo zal u geen antikalk middelen meer moeten kopen en hebt u minder zeep nodig bij de was omdat er geen kalkaanslag meer is. Het is moeilijk in kaart te brengen hoeveel u hier precies mee bespaart, maar reken toch op een €40,- à €75,- per jaar. De belangrijkste besparing zit in de levensduur van uw apparaten. Aangezien ze niet meer geconfronteerd worden met kalkaanslag, zullen ze veel langer meegaan. De aankoop van een waterverzachter wordt op die manier op 5 à 10 jaar terugverdiend. Hoe harder het water in jouw omgeving, hoe sneller je de investering zal terug verdienen.

Heb ik recht op premies, subsidies of de 6% btw regeling als ik een waterontharder ga kopen?

De Vlaamse overheid reikt geen premie uit voor de aankoop of het plaatsen van een waterontharder. Wel kan het zijn dat u (een deel van) de kosten mee kan inbrengen als u recht hebt op de Vlaamse renovatiepremie. Deze geldt bij een renovatie van een woning van 30 jaar of ouder. Meer info vindt u hier. Is de woning minstens 10 jaar oud? Dan hebt u wellicht recht op het verlaagde btw-tarief van 6%. Dit is wel alleen het geval als u de waterontharder laat plaatsen.

Het loont om offertes te vergelijken in Zandhoven!

waterbehandeling expert Zandhoven
Een waterontharder kopen is niet iets dat u doet uit plezier. Het is nodig en bespaart u op lange termijn geld. Net daarom is het belangrijk na te gaan dat u een goede aankoop doet. Ga eens na waar in de buurt u een toestel kan kopen, en vraag offertes aan. Alleen zo kan u de beste prijs verkrijgen. Via onze offertesysteem kunt u binnen enkele minuten prijsoffertes aanvragen van waterbehandeling experts uit Zandhoven. Zij hebben vaak jaren ervaring in de plaatsing van alle soorten waterontharders.

>> Vergelijk de prijzen voor een waterontkalker!


Gemeente Zandhoven

Plaats: Zandhoven
Deelgemeenten: Massenhoven, Viersel, Pulderbos en Pulle
Website van de Gemeente Zandhoven
Aangrenzende buur(deel)gemeenten: Zoersel, Malle, Ranst, Vorselaar, Nijlen en Grobbendonk


Over Ecofroggy

Dendermondestraat 44
2018 Antwerpen
België
info@ecofroggy.be


Ecofroggy.be

ecofroggy waterverzachters

Interessante links